De zorg maakt een digitaliseringsslag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stimuleert dit, onder meer met onderstaande programma's. Klik op de programma's voor meer informatie.
Onderwerpen
Nationale visie en strategie
De Nationale Visie en Strategie richt zich op het beschikbaar stellen van gezondheidsinformatie en digitale diensten om passende (hybride) zorg te kunnen bieden.
Lees verderActieplan zorg-ICT-markt
Digitalisering en gegevensuitwisseling in de zorg bieden grote kansen om de zorg anders en beter te organiseren. Hiervoor is een goed werkende zorg-ICT-markt met betrokken ICT-experts en ICT-leveranciers onmisbaar.
Lees verderAI in de zorg
AI-toepassingen kunnen bij passende inzet een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken die spelen in zorg en welzijn. Daarom zet VWS in op het ondersteunen van het zorgveld bij het implementeren en opschalen van passende AI.
Lees verderDigitale Toegang
Erkende inlogmiddelen, digitale vertegenwoordiging, betrouwbaarheidsniveaus en de routeringsvoorziening.
Lees verderEuropean Health Data Space
De EHDS is een Europees voorstel om snel en makkelijk medische gegevens te kunnen uitwisselen tussen EU-landen en burgers toegang te geven tot hun gezondheidsdata.
Lees verderFysieke en digitale weerbaarheid
Alles over de Critical Entities Resilience (CER) en Network and Information Security (NIS2) richtlijnen en het verhogen van de fysieke en digitale weerbaarheid van het zorgstelsel.
Lees verderGenerieke functies
Gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid houden de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar voor iedereen. Om de juiste gezondheidsgegevens op het juiste moment op de juiste plek te krijgen, zijn afspraken, standaarden en voorzieningen nodig: de generieke functies.
Lees verderHealth Data Acces Body-NL
Het Programma HDAB-NL gaat de technische functionaliteiten voor een nog aan te wijzen coördinerende Health Data Access Body ontwikkelen. Zodat deze HDAB veilige en verantwoorde toegang tot elektronische gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid kan borgen.
Lees verderInformatieberaad
Om zorg beter, betaalbaarder en toegankelijker te maken werkt het Informatieberaad (leden koepelorganisaties) aan een duurzaam informatiestelsel voor de zorg, waarin zorggegevens veilig en betrouwbaar uitgewisseld worden. Hiervoor maken zij gezamenlijk afspraken, standaarden en voorzieningen.
Lees verderIntegraal Zorgakkoord
Een belangrijke voorwaarde om de doelen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) te behalen is het goed en veilig kunnen delen van informatie. De thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling coördineert de afspraken die op dit gebied zijn gemaakt.
Lees verderLandelijk Dekkend Netwerk
Het leveren van goede en veilige wordt zorg steeds meer afhankelijk van goede gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid. Maar het huidige zorglandschap is versnipperd. Er zijn veel infrastructuren die niet met elkaar verbonden zijn. Daarom werkt het ministerie van VWS samen met partijen in zorg en ICT aan een landelijk dekkend netwerk (LDN).
Lees verderLandelijk vertrouwensstelsel
Elektronische gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid kunnen alleen bestaan als men erop kan vertrouwen dat gezondheidsgegevens veilig zijn en dat bij het gebruik ervan de privacy wordt beschermd. Om dit vertrouwen te borgen, wordt er gewerkt aan een landelijk vertrouwensstelsel (LVS). Met alle afspraken die nodig zijn voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid in de zorg.
Lees verderPGO
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website waar je veilig en gratis gegevens over je gezondheid kunt opvragen bij verschillende zorgverleners. Met een PGO heb je op één plek deze gegevens bij elkaar.
Lees verderRegie eenheid van taal en techniek
Door eenheid van taal en techniek leg je zorginformatie gestructureerd en eenduidig vast. Dat is in het belang van de patiënt en zorgprofessional.
Lees verderSecundair datagebruik
Gezondheidsdata kunnen niet alleen voor een behandeling worden gebruikt, maar ook een rol spelen in het verbeteren van de gezondheidszorg. VWS zet zich samen met het zorgveld in om secundair gebruik van gezondheidsdata onder goede voorwaarden beter mogelijk te maken.
Lees verderToestemming
Het goed, snel en veilig kunnen uitwisselen van medische gegevens tussen zorgverleners is belangrijk voor de gezondheidszorg. Kom meer te weten over het belang van toestemming voor het delen van medische gegevens tussen jouw zorgverleners.
Lees verderWegiz
Met de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) zetten het zorgveld en de overheid samen belangrijke stappen voor een goede overdracht en uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners, zowel binnen als buiten de eigen organisatie.
Lees verderAVG-Helpdesk Zorg
Jaren na invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zijn er nog veel onduidelijkheden. De AVG-Helpdesk bundelt alle informatie op het gebied van AVG en privacy-gerelateerde onderwerpen en maakt deze zo veel mogelijk toegankelijk voor zorgprofessionals.
AVG Helpdesk-homepageWerken onder architectuur
De informatie onder Werken onder architectuur is bedoeld voor professionals die werken aan de ontwikkeling en implementatie van ICT-architecturen voor het gezondheidsdomein. Dit programma werkt aan een eerste (afgebakende) versie van de doelarchitectuur voor gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid in de zorg.
Lees verder
Nieuws
Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord
In Nederland staat de zorg voor elkaar op een kritisch punt. Als we niets veranderen, is er straks onvoldoende hulp voor mensen ...
Lees verderMedMij-podcast: naar een goedgevulde PGO
In de derde en laatste aflevering van de MedMij-podcastserie over databeschikbaarheid voor de burger zaten bij presentator Tom ...
Lees verderMeld je aan voor de i-Zorgreis Zeeland specifiek voor zorgbestuurders!
Ben jij een zorgbestuurder en wil jij meebouwen aan het digitale fundament onder de zorg – van nu én morgen? VWS nodigt jou als ...
Lees verder