Wanneer patiënt- of cliëntgegevens worden uitgewisseld, is het essentieel dat in alle zorgsectoren en organisaties deze op dezelfde manier worden begrepen, ongeacht welke zorgverlener ze bekijkt. Ook moeten ICT-systemen in de zorg goed met elkaar communiceren, oftewel goed op elkaar aansluiten. Dit voorkomt misverstanden, dubbel werk en in het ergste geval medische fouten. Eenheid van taal en techniek maakt dit mogelijk en is een fundamenteel onderdeel van de Nationale visie en strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel.
Samen met het zorgveld
Vanwege het grote maatschappelijke belang en de diversiteit binnen het zorgveld werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nauw samen met alle betrokken partijen om eenheid van taal en techniek te realiseren.
Een goed voorbeeld van deze samenwerking zijn de standaardisatiecongressen die de afgelopen jaren zijn georganiseerd. Het doel is volledige databeschikbaarheid: zorgverleners én patiënten moeten altijd en overal kunnen beschikken over dezelfde gestandaardiseerde gegevens.
Ook secundair gebruik – voor onderzoek, beleid en innovatie – wordt hiermee mogelijk.
Regie op eenheid van taal en techniek
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vanuit het team Publiek Houderschap een regierol om kaders aan standaarden in het gezondheidsinformatiestelsel te stellen. Het team formaliseert sector overstijgend afspraken over de implementatie van standaarden en geeft partijen duidelijkheid over hun rollen, taken en verantwoordelijkheden volgens de norm NEN7522. Zo wordt informatie in de zorg begrijpelijk en eenduidig vastgelegd en neemt VWS als stelselhouder regie op eenheid van taal en techniek.
Met alle betrokken partijen werken we toe naar een robuust stelsel van informatiestandaarden en afspraken*. Voor besluitvorming over kaders voor standaardisatie worden alle specifieke belangen van partijen in acht genomen en experts geraadpleegd. Daarnaast wordt er richting alle belanghebbenden actief en transparant over dit besluitvormingsproces gecommuniceerd.
*Nationale visie en strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel
Terminologie- en uitwisselingsstandaarden
Voor het elektronisch uitwisselen van gegevens wordt gebruik gemaakt van terminologie- en uitwisselingsstandaarden. Door middel van standaarden worden afspraken gemaakt tussen leveranciers, zorgaanbieders en patiënten over de structuur, inhoud en technische overdracht van gegevens.
Terminologiestandaarden zorgen voor eenheid van taal. Een voorbeeld van een terminologiestandaard is SNOMED CT, een internationale medische woordenlijst die ervoor zorgt dat zorgverleners overal dezelfde termen gebruiken.
Uitwisselingsstandaarden zorgen voor eenheid van techniek. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan FHIR: een internationale standaard waardoor gegevens tussen zorgsystemen technisch kunnen worden uitgewisseld.
Het team Publiek Houderschap van VWS stuurt onder andere aan op de implementatie van SNOMED als hét nationale terminologiestelsel en aan op de landelijke implementatie van FHIR en zorginformatiebouwstenen (zibs).
Samenhang met Wegiz en EHDS
Op de Meerjarenagenda Wegiz staan vijf gegevensuitwisselingen (sets van gegevens) die als eerste elektronisch moeten worden uitgewisseld en waarvoor kwaliteitsstandaarden, normen en informatiestandaarden zijn of worden ontwikkeld.
Ook de Europese verordening voor een European Health Data Space (EHDS) wordt gewerkt met geprioriteerde gegevensuitwisselingen. Daarom is het belangrijk goed te kijken hoe de Wegiz hierop aansluit.
Archief
De informatie op deze website wordt regelmatig geschoond. Op zoek naar eerdere (nieuws)berichten? Bekijk onze archieven via datavoorgezondheid.nl en gegevensuitwisselingindezorg.nl (tot oktober 2024)