Nieuwsbrief Waardevolle AI voor gezondheid #4

Op veel plekken wordt AI getest en ingezet om de zorg te innoveren. Hier passen ook ethische afwegingen bij. In deze nieuwsbrief leest u over de aanpak begeleidingsethiek voor AI in gezondheid en zorg. De handleiding die speciaal hiervoor ontwikkeld is delen wij graag met u. Ook nodigen wij u uit om te luisteren naar de allereerste Waardevolle AI voor gezondheid Podcast. Dit en meer in deze nieuwsbrief.

Lancering podcastserie Waardevolle AI voor gezondheid

Vanaf 15 januari 2020 kunt u luisteren naar de podcast ‘Waardevolle AI voor gezondheid’. De podcast is mede mogelijk gemaakt door deskundigen uit de praktijk. In de eerste aflevering van de podcastserie praten drie specialiseten uit diverse disciplines over de resultaten van de nulmeting AI-toepassingen in gezondheid en zorg in Nederland: Iris van Bemmel, programmamanager gezondheid en zorg FME, Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van de vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) en prof. dr. Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie in het Amsterdam UMC, tevens Chief Medical Information Officer van VWS.

De podcast is iedere 1e en 15e van de maand te beluisteren en duurt circa 20 – 30 minuten. Doe kennis en inspiratie op en laat u wijzen op mogelijkheden. Bent u benieuwd naar de hele serie podcasts en wilt u geen aflevering missen? Abonneer u dan via uw favoriete streamdienst.

Lees meer en luister de eerste podcast:

Lancering podcastserie ‘Waardevolle AI voor gezondheid’

Sprekers Waardevolle AI voor gezondheid Podcast 1

Handleiding aanpak begeleidingsethiek voor AI

Benieuwd hoe ethiek als een volwaardig onderdeel meegenomen kan worden bij het ontwikkelen en gebruik van een AI-toepassing? ECP, het platform voor de informatiesamenleving, heeft hier een aanpak en handleiding voor ontwikkeld samen met LUMC, Trimbos en Siza. Hiermee kunnen zorgprofessionals, projectleiders en ontwikkelaars zelf een workshop begeleidingsethiek organiseren. De handleiding is nu te downloaden.

Handleiding aanpak begeleidingsethiek voor artificiële intelligentie (AI) in gezondheid en zorg

Vertrouwen in AI door voorbeelden en co-creatie

De Patiëntenfederatie Nederland heeft onderzocht in hoeverre mensen ervaring hebben met moderne technologie in de zorg en hoe zij denken over AI. 7.275 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek. Zorgverleners blijken een belangrijke rol te spelen als het gaat om patiënten aanmoedigen in het gebruik van moderne technologie en het vertrouwen in AI. De patiëntenmonitor technologie in de zorg 2020 is beschikbaar en als pdf te downloaden.

Vertrouwen in AI door voorbeelden en co-creatie – onderzoek patiëntenfederatie Nederland

Voorstel nieuwe regels datadeling (Europese Commissie)

Datadelen tussen landen en sectoren binnen de EU moet makkelijker en betrouwbaarder. Dat stelt de Europese Commissie met de ‘Data Governance Act’. Het voorstel biedt juridische duidelijkheid voor wie bereid is om gegevens te delen. Met de voorgestelde verordening legt de Commissie de basis voor een nieuwe Europese manier van gegevensbeheer. Deze zou moeten passen bij de waarden en principes van de EU…

Voorstel nieuwe regels datadeling (Europese Commissie)

Slimme Zorg Estafette

Van 1 t/m 26 februari 2021 organiseert het ministerie van VWS de Slimme Zorg Estafette. Een maand lang aandacht voor zorginnovatie. Ook iedereen met een AI-initiatief kan zorgprofessionals, patiënten en burgers laten ervaren wat de waarde van AI voor de zorg is. Laat zien op welke manier uw initiatief bijdraagt aan de toekomst van onze zorg en benut deze kans om mensen te betrekken bij de ontwikkeling!

Slimme Zorg Estafette

Colofon

Dit is een uitgave van het programma 'Waardevolle AI voor gezondheid' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het programma voorziet zorgprofessionals en innovators in Nederland hiermee van kennis en het laatste nieuws over AI-ontwikkelingen. Het programma is afgrond op 31 december 2021.  Vanaf 1 april 2022 worden er geen nieuwsbrieven meer verstuurd vanuit het programma. Wel kunt u nog alle nieuwsbrieven nalezen. Eventuele vragen over AI en data kunt u mailen naar di-ai@minvws.nl.