Voorstel nieuwe regels datadeling (Europese Commissie)

Datadelen tussen landen en sectoren binnen de EU moet makkelijker en betrouwbaarder. Dat stelt de Europese Commissie met de ‘Data Governance Act’. Het voorstel biedt juridische duidelijkheid voor wie bereid is om gegevens te delen.

Met de voorgestelde verordening legt de Commissie de basis voor een nieuwe Europese manier van gegevensbeheer. Deze zou moeten passen bij de waarden en principes van de EU, zoals bescherming van de privacy (AVG). De EC wil eraan bijdragen dat Europa zijn data-economie uitbouwt en versterkt. De verordening is een belangrijk onderdeel van de eerder verschenen Europese Datastrategie, die ook voorziet in de ontwikkeling van dataruimtes in de gezondheidszorg.

Data-intermediairs

De Data Governance Act biedt een alternatief voor grote platforms en big tech praktijken. Zogenaamde data-intermediairs zouden moeten gaan functioneren als een neutrale partij die data-houders en data-gebruikers met elkaar verbindt. Ze moeten aan strenge eisen gaan voldoen en ze mogen de gegevens niet op eigen initiatief verhandelen.

Meer weten over de AVG en artificiële intelligentie (AI)? Lees ook het rapport van de denktank van het Europees Parlement.