Nieuwe cursus voor zorgprofessionals: De Nationale AI-Zorg cursus

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health hebben de Nationale AI-Zorg cursus gelanceerd. Deze gratis cursus richt zich specifiek op artificiële intelligentie (AI) in de zorg en biedt de zorgverlener, van (huis)arts tot verpleegkundige en van GGZ-medewerker tot mantelzorger, meer inzicht in wat AI kan betekenen in hun dagelijks werk.

AI ontwikkelt zich razendsnel. Ook de zorgsector krijgt te maken met een digitale transformatie. Hierdoor stijgt de behoefte aan kennis over AI. Het doel van de cursus is om bewustwording te creëren voor de mogelijkheden van AI bij alle werkenden in de zorgsector, maar de cursus is ook interessant voor studenten.

De NL AIC vindt het belangrijk dat basisinformatie en kennis over AI, de toepassing van AI en eventuele gevolgen van AI voor iedereen toegankelijk is. Onlangs lanceerde de NL AIC samen met TU Delft de uitgebreidere cursus Elements of AI: een gratis online cursus die deelnemers inzicht geeft in de basis van AI. De Nationale AI-Zorg cursus biedt dit ook, maar is toegespitst op AI in de zorg.

De Nationale AI-Zorg cursus

De Nationale AI-Zorg cursus is Nederlandstalig en bestaat uit 13 korte modules van 6 tot 15 minuten. De cursus neemt in totaal zo’n 2,5 uur in beslag. De modules bestaan uit een afwisseling van lesstof, video’s en interactieve elementen. Arts Emma Bruns neemt de cursist mee in de ‘patient journey’ langs meer dan 10 use-cases en 20 experts die inzicht geven in verschillende AI-toepassingen in de zorg. Van diagnose tot behandeling tot zelfmanagement. En van algoritmes, machine learning (voorspellingen doen op basis van data) tot deep learning (beeld- en spraakherkenning), alles komt voorbij.

Iedereen kan deze cursus volgen. De cursus is op eigen tempo te volgen en na afloop ontvangt men een certificaat die aantoont een goed beeld te hebben van hoe AI in de zorg kan worden toegepast en wat de eventuele gevolgen zijn voor het werk. 

De Nationale AI-Zorg cursus is te volgen via zorg.ai-cursus.nl.