Samenwerking Mens & AI in de zorg onderwerp van gesprek in nieuwe docuserie

Wanneer zorgprofessionals, patiënten en burgers nadenken over een toekomst met artificiële intelligentie (AI) bij gezondheid en zorg, ontstaan er vaak al snel een hoop vragen, verwachtingen en doembeelden. Want hoe slim is AI eigenlijk? Gaan robots uw werk overnemen? En hoe ziet de samenwerking tussen de mens en AI er over 10-15 jaar uit? Met de nieuwe driedelige docuserie ‘Mens & AI in de zorg’ wil het ministerie van VWS aandacht besteden aan al deze vragen en de kijker op weg helpen zich voor te bereiden op een toekomst met AI. De serie is vanaf nu te bekijken op datavoorgezondheid.nl.

Bekijk hier de docuserie Mens & AI in de zorg.

De docuserie vertrekt vanuit de vragen van jonge zorgprofessionals, patiënten en burgers. Elke aflevering komen hun vragen over een toekomst met AI aan bod. Journalist en AI-adviseur Wouter van der Bij gaat op pad, op zoek naar antwoorden. Hij ging met negen verschillende experts in gesprek: patiëntvertegenwoordigers, medisch experts en wetenschappelijke voorlopers op het gebied van sociale robotica en AI. De experts bouwen voort op bestaande kennis en geven zorgprofessionals en patiënten tips om zich voor te bereiden op een toekomst met AI.

Het VWS-programma Waardevolle AI voor gezondheid beschouwt de docuserie als een aanzet om verder met elkaar in gesprek te gaan over hoe we een toekomst met AI in de gezondheidszorg samen vorm willen geven. Het laat zien welke vragen/verwachtingen daarin realistisch maar ook onrealistisch zijn. De serie is gepubliceerd als blijvend resultaat met ruimte voor aanvullende vragen, relevante achtergrondinformatie en doorverwijzingen naar hulpmiddelen. Voor wie meer wil weten kan bijvoorbeeld de vrij toegankelijk Nationale AI Zorg cursus volgen of de Aanpak Begeleidingsethiek gebruiken

Digitale Meet up tijdens de Slimme Zorg Estafette (23 februari 2022)

Heeft u na het kijken van de docuserie nog vragen of wilt u hierover napraten? Of wilt u samen met anderen ervaringen delen en nog meer kennis vergaren over AI in de zorg? Dat kan in de digitale meet up ‘Ben jij klaar voor een toekomst met artificiële intelligentie in de zorg?’ tijdens de Slimme Zorg Estafette. Drie experts uit de serie delen graag hun ervaring, voorbeelden en aanvullende tips met u. Aanmelden kan via de website van de Slimme Zorg Estafette.