Samenwerken en kennis

In het kader van de bestrijding van COVID-19 wordt er op veel plekken samengewerkt en kennis gebundeld. Veel van deze kennis wordt vrijgegeven om met elkaar efficiënter en sneller onderzoek te kunnen doen. In dit onderdeel treft u diverse verzamelplaatsen aan.

The Lancet COVID-19 Resource Centre

The Lancet (2020)

Voor zorgmedewerkers, artsen en onderzoekers heeft The Lancet een Coronavirus Resource Centre opgericht. Hier staan berichten over de coronavirusziekte (COVID-19) uit alle The Lancet-tijdschriften bij elkaar. Alle inhoud is gratis toegankelijk.

The Lancet Coronavirus Resource Center

European AI Alliance

Europese Commissie (2020)

Op de website van de Europese Commissie kunnen ideeën en initiatieven over inzetbare oplossingen voor kunstmatige intelligentie en robotica worden gedeeld. Heeft u een AI-systeem ontwikkeld of een robotica tool gebouwd die direct kan worden ingezet in het kader van ziektepreventie, diagnose of behandeling, of heeft een nog een ander idee, dan kunt u dit initiatief en/of idee inbrengen via de website. Ook vindt u hier algemene informatie over AI op Europees niveau, zoals politieke onderwerpen, projecten, fondsen, rapporten en wetgeving. 

AI-ROBOTICS vs COVID-19 initiatief

Active Learning for Systematic Reviews

Universiteit van Utrecht (2020)

Het screenen van COVID-19-gerelateerde documenten is tijdrovend. De COVID-19 database, beschikbaar gemaakt door het Allen Institute for AI, bestaat al uit meer dan 47.000 wetenschappelijke COVID-19 publicaties. Met de Open Source-software asreview zijn relevante papers snel te selecteren. Deze software gebruikt AI-technieken en natural language processing om geautomatiseerd te lezen en te beoordelen op relevantie voor onderzoek. Dit initiatief heeft tot doel het werkveld en de essentiële informatievaardigheden van de informatiespecialist te verbeteren.

COVID-19 Open Research Dataset

Covid-19 NL AI Coalitie

Health-RI (2020)

Als reactie op de uitbraak van COVID-19 zijn er wereldwijd lokale onderzoeksactiviteiten. Health-RI, het Nederlandse nationale initiatief om een geïntegreerde infrastructuur voor gezondheidsdata te faciliteren en te stimuleren, helpt COVID-onderzoekers door community’s met elkaar te verbinden, datadiensten en -tools aan te bieden en een overzicht te geven van COVID-19 gerelateerde data-initiatieven.

COVID-19 related data initiatives