"De belofte van machine learning is enorm"

Paul Elbers
Beeld: ©Paul Elbers

Paul Elbers

Intensivist | Deputy Chair ESICM Data Science Section | Department of Intensive Care Medicine | Amsterdam UMC

"Intensive Care Geneeskunde is een natuurlijke omgeving voor kunstmatige intelligentie en machine learning. Er is veel data beschikbaar vanuit de apparatuur voor bewaking en ondersteuning van de vitale functies. En de beslissingen die worden genomen gaan vaak letterlijk over leven en dood. De belofte van machine learning is enorm: de gegevens die we toch al verzamelen van alle patiënten inzetten om de behandeling van toekomstige patiënten te individualiseren en te optimaliseren, zodat de uitkomsten voor hen beter worden."

Beslisondersteuning

"Als leider van onze Right Data Right Now-groep hou ik me zowel bezig met het ontwikkelen van machine learning-modellen, als het daadwerkelijk aan bed inzetten van beslisondersteuning op basis van deze modellen. Dat laatste is het meest uitdagende, door tal van technische, organisatorische, ethische, juridische en privacy-uitdagingen. Maar ook het belangrijkste en het leukste. Want AI houdt niet op bij een model. Het gaat om het aantonen van haar waarde voor de patiënt."

Model voor juiste dosis

"Onze onderzoeksgroep werkt intensief samen met binnenlandse en buitenlandse universiteiten en grote en kleine bedrijven. Wij hebben al succesvol een model geïmplementeerd om iedere kritiek-zieke patiënt de juiste dosis antibiotica te geven. En een model dat de kans op heropname voorspelt is gereed voor implementatie."

Amsterdam Medical Data Science

"Daarnaast leid ik Amsterdam Medical Data Science (AMDS), samen met Mark Hoogendoorn (Computational Intelligence VU). AMDS brengt zorgprofessionals in contact met iedereen die wat met data wil doen in de regio groot Amsterdam." 

Intensive care database

"Ten slotte hebben wij AmsterdamUMCdb vrijgegeven, de eerste vrij beschikbare Europese intensive care database met gede-identificeerde gegevens over meer dan 20.000 intensive care patiënten."

Ga voor meer informatie naar www.amsterdammedicaldatascience.nl.