“Met AI willen we in de toekomst infecties voorkomen en patiënten een controlebezoek besparen.”

Diederik Janssen

Senior Verpleegkundige CWZ (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) Nijmegen, afdeling neurologie/neurocare

“Artificiële intelligentie kan een goed hulpmiddel zijn. Met de WondGezond app dragen wij als verpleegkundigen bij aan sneller herstel.”

Digitalisering

“We gaan veel meer digitaliseren. Met als doel de patiënt meer te betrekken bij het zorgproces. En om eerder wondinfecties te herkennen. Alles wat de patiënt en de arts meer weten, draagt bij aan sneller herstel.”

In ontwikkeling

“In samenwerking met het Radboudumc wordt gewerkt aan de WondGezond app, voor de monitoring van wondgenezing na een operatie. Met behulp van AI willen we in de toekomst infecties voorkomen en patiënten een controlebezoek besparen.”
 

Postoperatieve wondcontrole

“Op dit moment krijgen alle patiënten die geopereerd zijn aan de wervelkolom of aan het carpaletunnelsyndroom het verzoek om mee te doen. Ze maken na de operatie 14 dagen lang iedere dag een foto met behulp van hun smartphone en beantwoorden een aantal vragen. Ik en mijn collega’s helpen bij het installeren van de app en het maken van de eerste foto’s.”

Impact wondgenezing monitor

“De foto’s helpen om de applicatie door te ontwikkelen zodat het automatisch wonden kan beoordelen, met als doel dat de arts een wondinfectie kan herkennen op afstand. Door meer controle is er een nauwkeurigere follow-up en minder onder- en overbehandeling, waardoor ook de kosten binnen de perken blijven.

Voor de patiënt is het prettig meer betrokken te zijn bij het zorgproces en dat er een deskundige mee kan kijken is een geruststelling. Voor ons kan doorgang plaatsvinden van het reguliere werk doordat mensen minder bellen met de verpleegafdeling voor vragen over hun wond.”

Goed getraind model

“We bevinden ons nu in de fase waarin we de database vullen met foto’s, zodat het model zichzelf traint door voorbeelden te herkennen. Het goed getrainde model kan uiteindelijk breder ingezet worden in de patiëntenzorg, het biedt zorgverleners veel informatie voor het opstellen van een behandelplan.”

Meer over WondGezond is te vinden op de website van Radboudumc.