Toestemming in de zorg is de goedkeuring die je geeft aan een zorgverlener om jouw medische gegevens te mogen delen met een andere zorgverlener.
Aan alle zorgverleners die medische gegevens van jou bijhouden. Zo houdt de apotheker jouw medicijnen bij en de specialist in het ziekenhuis de uitslag van bloedonderzoek. Het is nu ook mogelijk jouw toestemmingskeuze online te registreren, bijvoorbeeld in Mitz.
Je kunt op verschillende manieren toestemming geven:
Mondeling; bijvoorbeeld in een gesprek met jouw arts of apotheker
Schriftelijk: bijvoorbeeld met een formulier die jouw arts of apotheker krijgt
Online: bijvoorbeeld via de online toestemmingsvoorziening Mitz via MijnMitz.nl
In geval van een doorwijzing, bijvoorbeeld van een huisarts naar een arts in een ziekenhuis, dan wordt het aangenomen dat je toestemming geeft. Ook voor het delen van gegevens met andere zorgaanbieders die betrokken zijn bij jouw behandeling hoeft dan geen toestemming te worden gegeven. Maar verder mogen zorgverleners onderling jouw gegevens niet zomaar uitwisselen. Dus in alle andere gevallen is jouw nadrukkelijke toestemming nodig om het medisch beroepsgeheim te doorbreken.
Alleen de belangrijkste gegevens die nodig zijn voor jouw behandeling worden gedeeld. Dat verschilt voor iedere zorgverlener en situatie. Denk bijvoorbeeld aan medicatiegegevens, allergieën, eerdere diagnoses of röntgenfoto’s. Wat de zorgverleners precies met elkaar mogen delen, ligt vast in verschillende beroepsrichtlijnen.
Ja, jouw wettelijke vertegenwoordiger kan voor jou toestemming geven, bijvoorbeeld als je minderjarig bent. In andere gevallen moet je dit van tevoren regelen, bijvoorbeeld door iemand te machtigen om namens jou toestemming te geven.
Als je geen toestemming geeft, delen jouw arts en apotheker jouw medische gegevens niet. Dit betekent niet dat er helemaal geen gegevens over jou worden gedeeld. In sommige gevallen wordt er vanuit gegaan dat je toestemming geeft, zoals bij een doorverwijzing van een huisarts naar het ziekenhuis.
Op Volgjezorg.nl kun je volgen wat er met jouw medische gegevens gebeurt. Dat betreft alleen de gegevens die via het Landelijk Schakelpunt (LSP) worden uitgewisseld.
Nee, je geeft hiermee alleen toestemming voor de uitwisseling van jouw medische gegevens tussen je eigen zorgverleners (voor je zorgbehandeling).
Nee, dat is niet mogelijk. Met een PGO kun je je eigen medische gegevens bekijken, maar niet je toestemming doorgeven.
Over een online toestemmingsvoorziening
Een online toestemmingsvoorziening is een voorziening waarin je kunt laten weten of je wilt dat jouw medische gegevens met jouw zorgverleners worden gedeeld. In een aantal stappen geef je jouw keuze voor verschillende soorten zorgverleners aan. De zorgverlener kan in de voorziening controleren of jij toestemming hebt gegeven voor het delen van jouw medische gegevens. Je kunt jouw keuzes op elk moment makkelijk aanpassen.
Op dit moment is Mitz de enige online toestemmingsvoorziening. Mitz is ontwikkeld door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Het Informatieberaad Zorg heeft Mitz aangewezen als centrale plek om toestemmingen in de zorg te regelen.
Je kunt toestemming geven voor alle, sommige of geen zorgverleners. In een online toestemmingsvoorziening kan je niet per behandeling toestemming geven.
Jij kan uiteraard zelf bij jouw geregistreerde toestemmingskeuzes. Ook een zorgverlener die betrokken is bij jouw behandeling én aangesloten is, kan in deze voorziening kijken.
Nee, de Rijksoverheid is niet de initiatiefnemer maar steunt het platform wel.
Ja, het gebruik van een online toestemmingsvoorziening is veilig. Jouw toestemmingskeuzes worden veilig opgeslagen en gedeeld. Jij logt in met jouw DigiD en alleen een zorgverlener die betrokken is bij jouw behandeling mag de toestemmingsvoorziening inzien.