Op deze pagina geven we antwoord op de meestgestelde vragen over PGO’s en de ontwikkeling van Mijn Gezondheidsoverzicht.
Algemeen
Een PGO is een app of website waar burgers veilig via het MedMij-afsprakenstelsel* en kosteloos gegevens kunnen ophalen die bij verschillende zorgaanbieders over hen zijn opgeslagen. Om een PGO te kunnen gebruiken moet iemand minimaal 16 jaar zijn. Het ophalen van gegevens gebeurt op een veilige manier via DigiD.
*Het MedMij-afsprakenstelsel draagt eraan bij dat persoonsgebonden, gevoelige en vertrouwelijke gezondheidsgegevens op een veilige en gebruiksvriendelijke manier uitgewisseld kunnen worden tussen persoonlijke gezondheidsomgevingen en aanbieders. (Bron: MedMij)
Met een PGO heeft een burger op één plek de gezondheidsgegevens beschikbaar om – eventueel samen met partner, ouder(s), mantelzorger en/of zorgverlener – te beslissen welke zorg het meest passend is. Een PGO helpt om meer grip te krijgen op de eigen gezondheid en zorg.
Het ophalen van gezondheidsgegevens in een PGO is gratis. Voor aanvullende functies kan een PGO-leverancier een vergoeding vragen.
Een patiëntenportaal is een gezondheidsomgeving van één zorgverlener. Hierin is alleen informatie vastgelegd door de zorgverlener bij wie de afspraak of behandeling is geweest. Veel mensen hebben meerdere zorgverleners, zoals een huisarts en een medisch specialist. Hierdoor staan gezondheidsgegevens bij verschillende patiëntenportalen opgeslagen. In een PGO staan de gegevens van de verschillende zorgverleners op één plek bij elkaar. Een burger kan deze gegevens zelf beheren en delen. Of en met wie de gegevens worden gedeeld, bepaalt iemand zelf.
Op Digitale Zorggids staat het aantal PGO’s met een MedMij-label.
Als organisaties voldoen aan bepaalde regels voor digitale gegevensuitwisseling, mogen zij het MedMij-label gebruiken. Op deze manier laten PGO’s en zorgaanbieders zien dat zij gezondheidsgegevens veilig en betrouwbaar uitwisselen. Stichting MedMij biedt een actueel overzicht van alle PGO's met een MedMij-label.
De overheid wil dat burgers kosteloos toegang hebben tot gegevens over de eigen gezondheid en zorg. Daarom wordt Mijn Gezondheidsoverzicht ontwikkeld. Dat wordt een publieke dienst, vergelijkbaar met Mijn Pensioenoverzicht, waar burgers op elk moment gegevens over hun gezondheid kunnen raadplegen. Ook zij die geen PGO hebben of willen gebruiken. Burgers kunnen daarbij een PGO kiezen om naar behoefte de persoonlijke gezondheidsgegevens te koppelen met functionaliteiten, zoals gezondheidsapps.
Nee, Mijn Gezondheidsoverzicht biedt burgers uitsluitend toegang tot gezondheidsgegevens die over hen zijn opgeslagen. Deze gegevens blijven bij de authentieke bron, zoals bij zorgaanbieders of andere instellingen waar gezondheidsgegevens zijn opgeslagen, bijvoorbeeld bij instellingen voor publieke gezondheid.
Met Mijn Gezondheidsoverzicht heeft een burger op één plek inzage in gegevens die bij verschillende zorgaanbieders zijn opgeslagen. De PGO’s bieden ten opzichte van Mijn Gezondheidsoverzicht extra functionaliteiten zoals koppeling van gezondheidsgegevens met gezondheidsapps.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voert samen met het zorgveld de afspraken uit die zijn vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA). In het IZA is afgesproken dat eind 2025 alle inwoners kunnen beschikken over een gebruiksvriendelijke en goed gevulde PGO. Dit doen we onder andere door:
- Het ontwikkelen van Mijn Gezondheidsoverzicht, waardoor het gemakkelijker wordt om gegevens te raadplegen. Deze ontwikkeling gaat door ná 2025 en volgt de Nationale visie en strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel (NVS).
- Het programma MeerMed, dat moet zorgen voor het aansluiten van meer zorgsectoren en zorgaanbieders, het ontsluiten van meer kwalitatief goede zorgdata en het werken aan optimale toegankelijkheid voor zorggebruikers. Het programma voert werkagenda’s uit die zijn opgesteld samen met deze vijf zorgsectoren: huisartsenzorg, medisch-specialistische zorg, GGZ, langdurige zorg en geboortezorg.
- Het beschikbaar maken van gegevens die bij publieke instellingen zijn opgeslagen, zoals vaccinatiegegevens, bevolkingsonderzoeken en screenings.
De afgelopen jaren ontvingen veel leveranciers een klein bedrag per gebruiker. Deze regeling is nu gestopt. Begin 2024 is na overleg met de markt een Europese aanbesteding gestart. Het doel is om voor de periode 2025-2027 afspraken te maken met drie leveranciers van kwalitatief goede PGO’s. Deze PGO’s worden ‘open source’ ontwikkeld. Naar verwachting is begin 2025 duidelijk welke leveranciers de opdracht krijgen.
De Europese aanbesteding is erop gericht het PGO-stelsel voor de periode 2025-2027 door te ontwikkelen en te verbeteren. Daarmee wordt het voor burgers gemakkelijker en gebruiksvriendelijker om de gegevens over hun gezondheid in een PGO te beheren. Dit betekent niet dat het bij drie PGO-aanbieders blijft. Andere leveranciers met een MedMij-label kunnen een PGO blijven aanbieden maar ontvangen daarvoor geen geld meer van de overheid.
Het gebruik van PGO’s
Hieronder is een beperkt aantal vragen opgenomen over het gebruik van PGO’s. Meer informatie is te vinden op PGO.nl. Vragen kunnen ook gesteld worden aan het PGO-informatiepunt, via pgo@helpdeskdigitalezorg.nl of via het telefoonnummer: 085-3034959.
Er zijn meerdere PGO’s om uit te kiezen. Een aantal PGO’s biedt extra toepassingen, zoals het bijhouden van zelfmetingen of andere functionaliteiten die passen bij de persoonlijke omstandigheden en levensfase. De website Kies je PGO biedt hulp bij het vinden van een geschikte PGO.
Op dit moment kunnen met een PGO gegevens opgehaald worden bij de huisarts, het ziekenhuis en enkele instellingen voor GGZ en langdurige zorg. In een aantal PGO’s kunnen ook gegevens over de coronaprikken en Rijksvaccinatiegegevens worden opgehaald. Daar worden op termijn andere vaccinatiegegevens aan toegevoegd en gegevens uit andere sectoren, zoals de geboortezorg.
Voor het ophalen van gegevens bij bijvoorbeeld de huisarts, wordt DigiD gebruikt. Met dit systeem weet de huisarts zeker wie de gezondheidsgegevens opvraagt. Wanneer dit voor het eerst gebeurt, moet een PGO-gebruiker een scan van het identiteitsbewijs maken. Dit heet een ID-check.
Er worden strenge eisen gesteld aan het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gegevens over iemands gezondheid. Dit zijn namelijk bijzondere persoonsgegevens in de zin van de Algemene verordening gegevensbescherming, die extra worden beschermd. PGO-gebruikers moeten zich daarom eerst identificeren voordat ze gegevens kunnen ophalen. Wie nog geen DigiD heeft, kan die aanvragen via de DigiD-website.
Een jongere van 16 jaar en ouder kan zelf een PGO aanmaken, zonder toestemming van ouders of voogd / ouderlijk gezaghebbende. De jongere kan dan zelf gegevens ophalen. Wanneer de ouders of voogd / ouderlijk gezaghebbende hiervoor toestemming krijgen, kunnen zij de gegevens van de jongere inzien (niet ophalen) in de PGO.
Een PGO is persoonlijk. Iemand bepaalt zelf met wie de gegevens over de eigen gezondheid worden gedeeld. In sommige PGO’s kan je een persoon machtigen om namens jezelf gegevens op te halen en in te zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een partner, ouder of mantelzorger.