Eerste jaar Nederlands voorzitterschap GDHP: een korte terugblik

“Ons eerste jaar als voorzitter van de Global Digital Health Partnership was succesvol.” Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en namens Nederland sinds januari 2024 voorzitter van de GDHP, kijkt tevreden terug op een jaar waarin belangrijke vervolgstappen werden gezet voor internationale samenwerking op digitale zorg.

Nieuwe leden versterken internationale samenwerking

Een van de doelen onder het Nederlandse voorzitterschap is om het profiel van de GDHP wereldwijd te versterken en het aantal leden uit te breiden. Met het verwelkomen in 2024 van de nieuwe leden Roemenië, Tsjechië, Litouwen en Maleisië wordt hieraan al goed gevolg gegeven. De GDHP pakt ook steeds meer invloed in internationale beleidsarena’s als de G20, de G7 en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Krachtige nieuwe instrumenten

Onder Nederlands voorzitterschap werden ook al een aantal waardevolle instrumenten ontwikkeld, zoals de ‘OECD-GDHP Policy Repository Tool’. Dit is een internationale database die landen helpt bij het ontwikkelen en verbeteren van digitaal gezondheidsbeleid.

Verder zag dit jaar de GDHP Guidance for Medical Device Cybersecurity (GMDC) het licht. Deze richtlijn biedt praktische aanbevelingen voor fabrikanten, ontwikkelaars en zorginstellingen om medische apparaten beter te beveiligen tegen cyberdreigingen.

Op naar 2025

Norville is vastbesloten om de positieve lijn die in 2024 werd ingezet ook in het tweede en laatste jaar als voorzitter voort te zetten. “We starten het jaar in elk geval goed met de organisatie van de 14e GDHP Summit in Den Haag eind januari. Een congres voor alle GDHP-leden dat in het teken staat van het delen van kennis en ervaringen.”

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de GDHP naar www.gdhp.health.

[De GDHP is het informele samenwerkingsverband van nationale en territoriale autoriteiten (ministeries en agentschappen) op het gebied van digitale zorg. Naast 40 landen is ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangesloten. Binnen de GDHP worden kennis en ervaringen uitgewisseld om uitdagingen aan te pakken waar de zorg wereldwijd mee kampt, zoals vergrijzing, stijgende zorgkosten, hoge administratieve lasten en een tekort aan zorgpersoneel.]