AI-tool voor COVID-19 levert significante resultaten op

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases, heeft aangetoond dat het gebruik van een AI-tool heeft geleid tot een significante verlaging van de sterftecijfers onder in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten.

Onderzoekers van Hospital Clinic in Barcelona hebben een AI-tool gecreëerd die de behandeling van patiënten met ernstige COVID-19 verbeterd. Daarnaast heeft het gebruik van de AI-tool gezorgd voor een verlaging van de sterftecijfers met 50 procent.

De tool is het resultaat van het project ‘Digital Control Center for COVID-19’. Dit project werd in april 2020 geïnitieerd door EIT Health-partners via het Rapid Response-programma van EIT Health, dat wordt ondersteund door het EU-adviesorgaan EIT Crisis Response Initiative.

Met deze oplossing kunnen meer dan een biljoen geanonimiseerde gegevens van COVID-19-patiënten worden geanalyseerd en kunnen klinische patronen worden geïdentificeerd. De AI-tool kan clinici ondersteunen bij de vroege diagnose van patiënten die vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van complicaties. Daardoor kunnen zij tijdige en gepersonaliseerde behandelingen bieden.

De oplossing wordt gevalideerd en uitgebreid naar andere ziekenhuizen binnen het EIT Health-netwerk, waaronder ook Nederland (Erasmus MC).

Nieuwsbericht AI tool for COVID-19 produces significant results (EIT Health)